sunnuntai 20. tammikuuta 2019

mitä yrittäjälle kuuluu?Suloisen sunnuntaiaamun ratoksi miettiessäni omaan yrityksen toimintaan liittyviä toimenpiteitä (verot, korot, korkojen korot) tulipahan mieleen, että voisin hieman kertoa toiminimikuulumisia täällä bloginkin puolella. Itse yritystoiminta on lähtenyt ihan mukavasti liikkeelle, projekteja voisi toki olla enemmän ja yritystoiminta itsenäisempää ohjaamista, päätöksentekoa ja tekemisen tunnetta - siis sitä, mitä yrittäjyys parhaimmillaan voi olla.

Vuoden vaihtuminen pistää miettimään monia asioita uudelta kantilta - mitä voisi tehdä enemmän, paremmin tai toisaalta mistä voisi luopua kokonaan kokeakseen suurempaa innostumista ja iloa. Vuosi 2018 muistetaan erilaisena ja opettavaisena, sillä kesälomien jälkeen irtisanouduin yrityksestä, jossa olin työskennellyt pisimmän työurani. Tuttu ja turvallinen palkkatyö tarkoitti säännöllistä tuloa, lomia, työsuhde-etuja, jokseenkin ennustettavaa arkea sekä työhön liittyviä prosesseja, joiden kautta tiesi onnistuneensa, sai palautetta ja tunsi kuuluvansa jengiin. Menetin monta upeaa työkaverisuhdetta, vaikka tokihan edelleen naisjaosto kokoontuu säännöllisin väliajoin. Yrittäjyys oli hyppäämistä mukaan kokonaan uudenlaiseen, hieman pelottavaltakin tuntuvaan työntekemiseen. Viiden kuukauden jälkeen olo on samanaikaisesti onnellinen ja hämmentynyt, mutta olen oppinut valtavasti ja tapa toimia on erittäin innostavaa.

Yrittäjänä on mahdollista määritellä omat työaikansa ja monia muita asioita, jotka työntekijälle ei välttämättä ole mahdollista. Arki on joustavaa, kun esimerkiksi kymppiaamuisin voi lähteä kouluun yhtämatkaa kakkosluokkalaisen kanssa, olla kotona koululaisen saapuessa kotiin tai kesken päivän singahtaa uimahallille polskimaan tai kirmata lenkkipolulle. Yrittäjyys antaa vapauksia ja joustavuutta, mutta toisaalta myös paljon epä-sanalla alkavia asioita kuten esimerkiksi epävarmuutta, epäsäännöllisyyttä, epätasaisuutta.

Eilen kuultuani elämäntapaekspertin mielenkiintoisen puheenvuoron sain vinkkejä arjen rutiineihin, joita helposti pystyn toteuttamaan tehokkaamman, onnellisemman ja tasapainoisemman elämän ja työn hallitsemiseksi. Lomalla päätin myös tiettyjä tavoitteita tai toiveita uudelle elämäntavalle, mutta tein myös suunnitelman ammatillisille kehittymiselle, uuden oppimiselle ja verkostoitumiselle. Tietoisesti päästää irti toimimattomista rutiineista, negatiivista energiaa vievistä ihmissuhteista, olla enemmän läsnä ja elää aidosti. Onpa muuten vähän sellainen kutina, että vuodesta 2019 tulee huikea!

“If your dreams don’t scare you they are too small” – Richard Branson

PS. En malta olla mainitsematta, toisessa kuvassa upea ex-kollegani, josta tiesin jo eduskunta-ajoilta tulevan myöhemmin jotain timanttista. Juttua uusimmassa Gloria-lehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti