torstai 2. helmikuuta 2012

kopio?





Toveri vinkkasi sangen mielenkiintoisesta verkkokaupasta, josta voi ostaa itselleen sen kauan haaveillun designklassikon - ihka-aidon kopion siis ja joutumatta hankaluuksiin tekijänoikeudellisissa seikoissa. Designers Revolt myy kopioita niin Jacobsenin ja Eamesin kuin suomalaisten Eerojen (Saarinen & Aarnio) designhuonekaluista huisin halvalla.

Ostaisitko kopion himoamastasi designklassikosta, joka maksaisi murto-osan alkuperäiseen verrattuna ja silti näyttäisi sikamaisen aidolta?

Would you buy your favourite desing classic really cheaply, but that lovely piece would be a copy?

Kuvat:
www.designersrevolt.com

19 kommenttia:

  1. Mä ite olen sitä tyyppiä joka voisi ostaa kopion. Tiedän että joidenkin mielestä on pöyristyttävää että ostais kopion, mut mun mielestä siinä ei sinänsä ole mitään pahaa. Köyhä kun olen!

    VastaaPoista
  2. En voisi. En en. Vaikka koenkin, että designeissa on usein aivan jäätävän paljon ilmaa hinnassa enkä niitä pysty kyllä ostamaankaan..

    VastaaPoista
  3. Itseasiassa ei tuolla kyllä ole edes halpaa. Hyppäsin heti saitille katsomaan kauan himoitsemaani Eamesin DSR-tuolin hintaa...267,80€ oli kopiolla hintaa kun Vepsäläisen hinta aidolle on 303 €. Eli ei liene kannattavaa touhua! Onneksi en joutunut edes harkitsemaan kopion ostamista hintaeron ollessa noin pieni :0) Ehkä en ostaisi kopiota vaikka saisin sen murto-osalla alkuperäisen hinnasta, on mukavaa säästää "sitä oikeaa" varten! :0)
    Miami

    VastaaPoista
  4. Niin no, mikä on kopio. Tässähän on kyse vain lisenssin puuttumisesta, tuote itsessään on yhtä "laadukas" (laatu taas on tuotannon sanelemaa, usein alkuperäissuunnitelman tai aikaisemmin tuotettujen tuotteiden laatu on aivan eri luokkaa kuin nyt tuotannossa olevien).

    Itse olen perinyt useita design- huonekaluja alalla toimineilta isovanhemmiltani ja harrastan myös itse kalliita huonekaluja;) ja pakko sanoa, että ajat on muuttuneet. Kannattaa siis mieluummin ostaa vanhaa (kunto pitää tietysti tarkistaa) kuin uutta design huonekalua.

    Voisin vallan hyvin ostaa lisenssoimattomiakin tuotteita, kunhan saisin ensin itse tarkistaa niiden laadun. Netistä en tilaisi.

    VastaaPoista
  5. En ostaisi. En vaan usko, että saisin samaa tunnetta kopiosta kuin pitkään säästetystä ja haaveillusta aidosta.

    VastaaPoista
  6. En Tod ostele kopsuj, eheeej. Ei kai tätää tarvi ees perustella? Ei kait!

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoista! Copyright vissiin vanhenee jossain vaiheessa muissakin maissa, kun se nyt on jo mennyt umpeen UK:ssa. Sen jälkeen design klassikoita alkaa valmistamaan yksi jos toinenkin. Mikäs sitten on aito ja mikä kopio? Hinta on kuitenkin kuluttajaystävällisempi.

    VastaaPoista
  8. Aiheesta oli juuri Hesarissakin juttua.
    http://www.hs.fi/a1305554451502

    En voisi. Mielestäni se on ensinnäkin moraalitonta suunnittelijoita kohtaan. Esimerkiksi Eero Aarnio, jonka pallotuolia paljon kopioidaan, on vielä itse elossa eikä hän kyllä piraateista mitään korvausta saa.

    Toinen juttu nimenomaan pallotuoleihin liittyen on se, että ostamalla alkuperäisen, voi suosia kotimaista tuotantoa ja välttää ongelmia joita esimerkiksi kiinalaisessa teollisuudessa väistämättä vielä on.

    Englannissa tekijänoikeussuoja on 25 vuotta suunnitteluajankohdan, Suomessa 70 vuotta suunnittelijan kuoleman jälkeen. Tulli ei voi puuttua toisesta EU-maasta tuotuihin tuotteisiin, mutta tosiasiassa ne ovat Suomessa kiellettyjä piraatteja.

    Houkuttelevaahan se olisi saada murto-osahinnalla alkuperäisestä samannäköinen huonekalu, ja ymmärrän että monelle kopion ostaminen onkin "oikotie onneen". Kannattaa kuitenkin malttaa säästää, kivempi sitä lisensoitua huonekalua on siellä kotona katsella siitäkin syystä, että eettiset taustat ovat useimmiten kunnossa.

    VastaaPoista
  9. Tää on melko kinkkinen kysymys.
    Ennen olen ollut sitä mieltä, että feikki menee siinä missä aitokin, kunnes tajusin, miksi aito maksaa. Se maksaa siksi, että joku on ollut niin nero, että on keksinyt jotain niin siistiä, että siitä on tullut kaikkien haluama design-klassikko. Ja siitä kuuluu suunnittelijalle kunnia ja palkka. Toki hinnassa on ilmaa ehkä juuri siksi, että tuote on niin haluttu.

    Mutta miksi ostaa FEIKKI KALLIILLA? Säästää rahaa yhden kuukauden lisää, niin saa aidon ja tietää että suunnitteli on saanut osansa hinnasta.

    Kirppareilta voin osaa feikkiä, koska mitenkän niistä koskaan tietää onko ne aitoja vai ei. Mutta esim tuo nettiputiikkeri ei ollut kovin edullinen feikkikauppa.

    VastaaPoista
  10. Katos viirua, tämähän on kilvoittanut mukavasti keskustelua niin puolesta kuin vastaan - hyvä niin!

    On todellista itsensä huijaamista, jos on koko ikänsä himoinnut tulppaanituolia ja sitten ostaa sen feikkinä halvan hinnan himossa nettikaupasta.

    VastaaPoista
  11. Olen joskus kuolaillut halpiskopioita Barcelona-tuolista, mutta en kuitenkaan voisi ostaa sitä. Niin kuin Lilla edellä sanoi, on designin hinnoissa varmasti ilmaa, mutta kunnia (raha) pitää antaa sinne minne se kuuluu.

    Jos joku kuitenkin haluaa ostaa kopion eikä koe sitä vääränä - anna palaa. Mutta silloin olisi korrektia myöntää, ettei kyseessä ole aito maltaita maksava versio. On nimittäin niitäkin, jotka sitten silmät kirkkaina esittelevät feikkiä munatuoliaan tms aitona ja keräilevät tyylipisteitä..

    VastaaPoista
  12. Minä olen myös aitojen kannattaja. ehkä juurikin sen tunnearvon vuoksi. Olen omistanut kopioita ja niihin vaan kyllästyy tosi nopeasti. Jotenki se aito on aina aito, ei siitä mihinkään pääse. Mutta en kuitenkaan paheksu kopiotakaan. Mutta jos joku mielii kopiota niin minä tiedän halvan ja luotettavan putiikin: http://www.vertigo-interiors.co.uk/. Tuollaisen hinnan mielestäni kopioista voi vielä maksaa./mortillalex

    VastaaPoista
  13. Pyörin eilen juurikin yhdessä piraattinettikaupassa. Vaikka olisin saanut lähes kaksi kopiota yhden aidon sijaan, ostin aidon toisesta nettikaupasta. Nyt on laiha lompsa, mutta hyvä mieli! Ja ihan kuin mortillalex sanoi, aitoon ei kyllästy. Eipä sillä, ei mulla ole edes ollut kopioita mistään.

    Jos nyt joku ostaa kopioita, niin eihän se multa ole pois. Ostakoon vaikka tuvan täydeltä. :)

    VastaaPoista
  14. Suomessa suoja-aika kattaa monta vuosikymmentä suunnittelijan kuoleman jälkeen, jolloin ei ainakaan voi puhua siitä, että lisenssinhaltijalle maksaminen merkitsisi kunnian (rahan) menemistä ns. oikeaan osoitteeseen - siis ketjussa esitettyyn tapaan.

    VastaaPoista
  15. Mä en kyllä tajua tätä. Mielestäni designer revolt perustelee vallan hyvin asiansa. Toisekseen miettikääpä paljonkohan noista tuotteista muutenkaan mahdollisesti saa alkuperäinen suunnittelija ja yritys kelle huonekalu on suunniteltu. Pääomasijoittajia toisen perään joilla ei ole mitään tekemistä enää alkuperäisen kanssa.

    Yhdyn täysin siihen että jos haluatte alkuperäistä niin ostakaa sitten se myös samalla aikakaudella valmistettuna ei Barcelona tuoli ole enää sama vuonna 2012 kuin vuonna 1929.

    Ja sitten ostetaan aitoa designia kaupasta Suomessa jonka omistaja muutti erään konkurssiin menneen yrityksensä Suomen Soffa ja Sisustus Oy:ksi sekoittaakseen yrityksensä toiseen jo konkurssiin menneen design huonekaluja tehneen Suomen Soffa Oy:n :)

    Ja sitten vielä... mikä on aito mariskooli? Onko se joku suomalainen yritys tehnyt mahdollisesti kopion aikanaan Keski-Euroopassa olleesta lasiesineestä ja nimennyt sen silloin kopionsa Mariskooliksi? Eli käytännössä ihan yhtä aito mariskooli on se halpakaupan mariskooli kuin se aito suomalainen mariskooli.

    Jos ihmiselle on tärkeää saada se aito tunne kovemman rahan kulutuksen muodossa niin ostakaa siis niitä aitoja mariskooleja vuosisatojen tai huonekaluja vuosikymmenten takaa. Ne siis oikeasti maksaa hunajaa. Ei designer revolt:ia, ei Vepsäläistä vaan Sotheby's huutokauppaan siis.

    VastaaPoista
  16. Smow kaupassa maksaa AITO DSR 227euroa, tuolla feikkikaupassa saman tuolin kopio 227puntaa :D Eli aika humpuukia on kaupanteko, kun väärennös on kalliimpi kuin aito? Smow on vitran virallinen jälleenmyyjä, tuotteet on aitoja. Ei sillä että ostaisin feikkejä vaikka ne olisivat kuinka halpoja, mielestäni siinä menee osa tuotteen ideasta...

    VastaaPoista
  17. Olen erittäin tyytyväinen ostamiini Jacobsenin Egg-tuoleihin. Kävin Vepsäläisellä vertaamassa laatua - en huomannut mainittavaa eroa.

    VastaaPoista
  18. Kommenttini tulee kaksi vuotta jäljessä, mutta esimerkiksi pallotuolin kopioissa on realistiset hinnat. Taas Eeron aidoissa pallotuoleissa hinnat 8000 euroa, mikä on jo kohtuuton toki tällä tavalla säädellään aitojen pallotuolien arvoa jatkossa. Valitettavasti vain tämä karsii tämän suosiota saaneen pallotuolin saamista tavalliselle kuluttajalle.

    VastaaPoista
  19. Entä jos suunnittelija on jo kuollut ja mallisuoja mennyt umpeen ja jokin suuri rahanahne ketju valmistaa kyseisen design tuotteen kiinassa halvalla ja ainoa mikä siinä enää maksaa on merkki! Laatu on laatua ja muotoilu on muotoiloua ilman merkkejäkin....
    Tiedoksi että Aarnion pallotuolit tehdään käsin puhaltamalla pleksistä kunnes on saavutettu oikea muoto, vähän kuin lasi ja tietenkin suunnittelu, valmistus, muotit, laitteet jne maksaa mutta silti... 8000 on melko kohtuutonta muovista kun noita nahkanojatuoleja saa muutamaan tonniin. Onko tämä ihan oikea hinta??! Ostaisin feikin jos on hyvänlaatuinen mutta enemmän käyttömukavuuden ja ulkonäön takia, ei suomessa saa edullisesti kuin jotain paskoja jysk tai ikea tuoleja mitä kaikilla on ja ne hajoaa vuodessa.

    VastaaPoista