sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

petite aglaise


Pakkauspuuhien lomassa päätin tulla vielä raportoimaan matkan aikana lukemaani Petite Aglaise -nimistä Catherine Sandersonin omaelämänkertaa, joka pohjautuu kirjailijan omaan, vuonna 2004 aloitettuun ja huippusuositun maineeseen nousseeseen samannimiseen blogiin. Sanderson sai blogin vuoksi myöhemmin potkut sihteerin työstään, vei jutun käräjille ja voitti - blogi sai tämän myötä vielä enemmän huomiota.

Catherine Sanderson kertoo alter egonsa, Petite Aglaisen, kautta blogissaan avioliitostaan, työpaikastaan ja elämästään Pariisissa ja näitä blogin alkuaikojen eri vaiheita ja myöhempiä ihmissuhdedraamoja kuvaa Sandersonin kirjakin. Juonen edetessä oli jännittävää huomata, miten oikean bloggaajan elämästä tulee viihdettä, josta tuntemattomat ihmiset saattavat omien näyttöjensä suojassa valita haluamansa kirjoittajan kustannuksella. Mikäli bloggaaja ei anna lukijoilleen mitä he haluavat, alkaa kuulua tyytymätöntä nurinaa. Petite Anglaisen aktiiviset lukijat seuraavat Carolinen elämää ja sen käänteitä blogista uskollisesti - lukevat kaiken niin iloista, suruista, pettymyksistä, rakastumisista. Ja miten julkiseksi anonyymisti kirjoittanut blogaaja onkaan itsensä bloginsa kautta saattanut, niin hyvässä kuin pahassa.

Caroline pitää Petite Anglaisea tunteenpurkauskanavana, joka osaa ilmaista monimutkaisiakin elämän kiemuroita paljon ilmeikkäimmin kuin reaalielämässä oikealle ihmiselle. Bloggaaja paljastaa sielunsa tiettyyn pisteeseen asti, mutta rumimmat ja salaisimmat ajatukset pysyvät poissa netistä. Kirjoittaminen auttaa selvittämään tilannetta silläkin uhalla, että kirjoituksen lukee niin tutut kuin tuntemattomat. Blogaaja paljastaa elämästään juuri sen verran, että tutut tunnistavat ja tuntemattomat jäävät miettimään salamyhkäisyyden taustaa.

Sanderson kirjoittaa blogiaan edelleen vaikka päivitystahti onkin selvästi harventunut. Kirjan kirjoittamisen jälkeiset elämänvaiheet aion varmasti käydä lukemassa blogista lähipäivinä, sillä monia asioita jäi avoimeksi ja jäljelle jäi kysymyksiä ja epäilyjä siitä, mitä ihmettä seuraavaksi tapahtui.

Kuva:
www.petiteanglaise.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti