keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

leväkeitto

Tänään tuli hengailtua kylillä. Aiemmista ennusteista huolimatta sää oli kuin olikin tänään oikein mainio, aurinko ei tosin paistanut, mutta pilvinen keli riitti oikein hyvin tuottaakseen melkein kolmenkymmenen asteen lämpötilan. Pörräsimme Dongdaemunin alueella ja kiertelimme mm. Doosan Tower -nimisessä ostoskeskuksessa, josta löytyi paljon mielenkiintoisia pukeutumiseen erikoistuneita liikkeitä. Myöhemmin illalla pyörimme Myeong-dongin alueella ja mikäs sieltä kulman takaa sitten oikein löytyikään!


Liikkuminen Soulissa on muuten tehty turistille varsin haastavaksi. Soul on nimittäin jaettu 25 suurempaan alueeseen (gu) ja 522 pienempään naapurustoon (dong). Haasteita suunnistukseen tuo se, että katuja ei pääosin ole lainkaan nimetty. Taloilla kunkin dongin ja gun sisällä on kuitenkin yksilöllinen numero, joten gu & dong & talonumero -yhdistelmällä kaikki paikat ovat löydettävissä - ainakin periaatteessa. Pienen lisähaasteen tuo se, että talojen numerointi ei suinkaan etene maantieteellisesti tai muuten ennustettavasti, vaan numerointi määräytyy talon rakentamisajankohdan mukaan. Tämä on johtanut siihen, että talojen numerot hyppivät sikin sokin kun ympäristöön on rakennettu uusia taloja ja vanhoja purettu sekalaisessa järjestyksessä. GPS ja tavallinen turistikartta auttavat, mutta niidenkin tulkintaan vieras merkistö ja vaihtelevat translitteroinnit lisäävät omat mausteensa.

Tämän illan ruokavalinnat eivät olleet niin onnistuneita kuin eilisen. Kuvat annoksista eivät aina kerro koko totuutta sekä kommunikointi englantia sanaakaan osaavan tarjoilijan kanssa tapahtui muutaman Lonely Planetista löytyvän fraasi- ja ruokalajikäännöksen avulla. Mies söi urhoollisesti kuvasta löytyviä juttuja todistettavasti ainakin viisi kappaletta, joista viimeisen nielaiseminen tuotti jo jonkinmoista tuskaa. Oma keittoni oli ihan ok, jos tykkää riisistä ja levästä.Paikallinen metro tuntuu toimivan loistavasti oheisesta monimutkaisen näköisestä metrokartasta huolimatta. Jotkut metroasemien nimet tosin tuottivat hilpeyttä suomalaiseen silmään.Seuraavaksi kuulemaan miehen matkatoimiston huomiselle suunniteltua päiväohjelmaa. Todennäköisesti joudun taipumaan mukaan visiitille Yongsan Electronics Market -alueelle ja lienee sanomattakin selvää, mitä sieltä löytyy.

3 kommenttia:

 1. Kiva kun jaksat raportoida matkastanne täällä blogissa, luen mielenkiinnolla :) Toivottavasti teidän ei tartte nähdä nälkää siellä, melkoiset sapuskat....!

  VastaaPoista
 2. oih, tuo onkin eksoottista ettei aina kommukoidakaan englannilla. Olen joskus demonstroinut kanaa ja kotkotellut tarjoilijalle, kun ei meinattu millään saada selvää ruuista :)

  Oikein antoisaa korean matkaa :)

  VastaaPoista
 3. Viimepäivien ruokavalinnat eivät tosiaan ole ihan menneet nappiin, joten tänään otettiin varman päälle :)

  Nälkää ei onneksi tarvitse nähdä, mutta tosiaan tuo kieliongelma vähän hankaloittaa...

  VastaaPoista