lauantai 18. heinäkuuta 2009

kuivasauna, märkäsauna ja infrapunasauna


Alkuun varoitus: tämä postaus sisältää hyvin tiukkaa reportaasia korealaisista saunoista.

Tänään(kin) oli sateinen ja erittäin tuulinen päivä, joten Aniliini vietti aamun Petite Anglaiseen lumoutuneena. Sillä aikaa mies päätti kokeilla, miltä hotellin sauna- ja allasosasto tuntuvat.

Hotelli on ihan fiini ja odotukset saunaosastoakin kohtaan olivat korkealla. Ja kyllähän se ihan vaikuttava kokemus olikin. Osastolle saavuttaessa mies kuittasi itselleen avaimen ja sai ohjeistuksen, mihin suuntaan edetä. Lokerolabyrintti kuitenkin sai miehen pään pyörälle, eikä hän selvinnyt ilman apua tästä ensimmäisestä koitoksesta. Ystävällisen saunapojan avustuksella kuitenkin löytyi ensin lokero kengille ja sitten kymmenien lokerosyvennysten joukosta oma vaatekomero. Varsinainen saunaosasto vaati myös hieman perehtymistä ennen kuin pääsi nauttimaan varsinaisista "löylyistä".

Saunoja oli kolme kappaletta (siis miesten puolella; naisille löytyy varmaankin erikseen samanlainen setti): kuivasauna, märkäsauna ja infrapunasauna. Näistä kuiva oli lähinnä sitä, mihin kotimaassa on tottunut eli perinteinen sähkökiuas, pari laudetasoa ja lämpöä n. 100°C. Löylyvesi kuitenkin puuttui, eikä mies saanut vettä kuivasaunaan edes allaspojalta pyytämällä. Hän oli kuitenkin omatoiminen ja salakuljetti pari lasia vettä juoma-automaatista kuivasaunaan ja sitten sauna ei ollutkaan enää niin kuiva. Pikanttina lisänä kuivasaunan lauteilla oli kaukosäädin ja seinässä nökötti televisio, jottei saunojan aika tule pitkäksi. Kuivasaunan "löylyissä" mies tutustui Mr. Kimiin, josta tulikin meidän ensimmäinen (ja ainoa?) paikallinen tuttava.

Märkäsauna puolestaan oli lämmöltään lähempänä 50-60°C:tä ja olemukseltaan turkkilaistyyppinen. Siellä oli tiimalasi, jonka määräämän ajan saunan lämmössä sai viettää. Mies tulkitsi tämän säännön kuitenkin lähinnä ohjeelliseksi ajaksi ja yritti parhaansa mukaan löylyttää saunasta pois muita paikallisia saunojia.

Näiden kahden saunamuodon välissä oli vielä erikoinen infrapunasauna, josta miehelle tuli ensivaikutelmaksi kotiuuni ja joulukinkku. Kun saunaan astui, alkoivat kaikilla seinillä olevat infrapunalamput hehkua kuumuutta ja grillata saunojaa joka suunnasta. Tämä ei saavuttanut kahden muun saunavaihtoehdon kaltaista suosiota.

Saunan jälkeen sitten olikin aika tutustua vilvoitteluun. Mies seurasi muiden esimerkkiä ja tepasteli muina miehinä ilkosillaan allasosastolle, josta löytyi kolme allasta: kylmä (n. 15°C), lämmin (n. 40°C) ja kuuma (n. alle 100°C). Näiden lisäksi alueella oli lukemattomia jalkahoitoyksiköitä, jotka olivat ahkerassa käytössä.

Muutama kierros näitä kylmiä ja kuumia altaita sekä saunoja oli tarpeeksi. Saunaoluen nauttimisen jälkeen ja sateen sopivasti tauottua suuntasimme jälleen kohti Soulin ihmeitä.

1 kommentti:

  1. Kuulostaa aivan mahtavalta! Pitänee tehdä joskus porukalla saunareissu Souliin ;)

    Nimim. ohjeeton talkkaritäti

    VastaaPoista