tiistai 4. marraskuuta 2008

Go Co Co


Firman pikkujoulut vietetään 1920-luvun henkeen. Onneksi tiedon valtaväylä tarjoaa vinkkejä ja ideoita pikkujouluillan käyttäytymiselle ja pukeutumiselle. Polkkatukka – onnistuu. Punainen huulipuna – onnistuu. Sulka otsaan – onnistuu.


1920-lukua leimasi iloisuus ja vallattomuus. Kirjallisuus, musiikki ja elokuvat tarjosivat vaihtoehtoisen maailman korostaen vastakkaisuutta 1800-luvun lopun arvoille. Aikaan liittyi myös elintason nousu, keskiluokkaistuminen ja autoistuminen.


Naisten asuissa vyötärö katosi vuosikymmenen alussa ja leningeistä tuli hihattomia, niukkoja sekä leikkauksista geometrisiä. Juhla-asut olivat kapealinjaisia ja materiaaleina käytettiin ylellistä silkkiä, ohutta sifonkia tai pitsiä.


Kynsilakasta ja meikkauksesta tuli salonkikelpoista. Silmiä korostettiin pandamaisen sumuisella meikillä ja ripsivärin runsas käyttö oli sallittua. Kulmakarvat nypittiin ohuiksi ja kaareviksi. Huulet maalattiin pieniksi ja pyöreiksi - luonnollisesti tummanpunaisiksi. Otsapanta päähän, sulkakin kelpasi. Ihannointi kalpeasta ja vaaleasta ihosta vaihtui ruskettuneeseen ja poikamaiseen Charleston-tyyliin sekä muotitietoisen naisen olemukseen kuului imukkeellinen savuke. Pienirintainen poikatyttö, la garçonne, alkoi myös yleisesti käyttää deodoranttia.. Ookke.


Coco Chanel (1883-1971) oli eräs tämän aikakauden modernin suunnan muotivaikuttajia. Chanel-klassikoista vuonna 1921 julkistettiin Chanelin ensimmäinen parfyymi, Chanel No. 5. Parfyymi saavutti heti suuren suosion ja vielä tänäkin päivänä tuoksu on yksi maailman eniten myydyimmistä parfyymeistä. Numero viisi oli myös Coco Chanelin onnennumero. Vuonna 1928 Coco Chanel julkisti ehkä kaksi tunnetuintaan myyntiartikkeliaan - tyylikkään pikkumustan, jonka Vogue nimesi "modernin naisen univormuksi" sekä klassisen tweedjakkupuvun.


Kaupoille siis. Luojan lykky, että teemaksi valittiin 1920-luku - kasarivaatteita olisi saattanut löytyä helpommin, mutta ei niissä kiljuvan kirkkaissa väreissä ja permistukassa olisi kehdannut missään liikkua. Jeh?


Kuvat:
www.allposters.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti