torstai 14. elokuuta 2008

Loistava torstai


Muskelotti vinkkasi Anton Corbijnin Retrospektiivi -näyttelystä, jota voi käydä ihailemassa Taidemuseo Tennispalatsissa elokuun ajan. Onneksi olet olemassa, Muskelotti. Jotain todella hienoa olisi muuten jäänyt näkemättä ja kokematta.Alankomaissa 1955 syntynyt Anton Corbijn on uransa alusta saakka kuvannut ihmisiä ja suurta osaa hänen valokuviaan voidaan nimittää muotokuviksi. Corbijn on itseoppinut eikä omaa taidekoulutusta. Silti hänen malleinaan ovat olleet muusikoiden lisäksi muiden alojen taiteilijoita, erityisesti näyttelijöitä ja elokuvaohjaajia – superjulkkiksia.Corbijnin kuvista aistii hänen intohimonsa musiikkia kohtaan. Hän on tullut tunnetuksi 1970- ja 80-luvuilla muusikoita esittävillä kuvillaan, malleinaan mm. U2, David Bovie ja Miles Davis. Corbijn on tehnyt noin 80 musiikkivideota ja yli 100 levynkantta yhteistyökumppaneinaan mm. Metallica, Nirvana ja Roxette. Viime vuosina videoita on syntynyt mm. Coldplaylle kuten tämä Viva la Vidan toinen virallinen musiikkivideo.Retrospektiivinen näyttely Taidemuseo Tennispalatsissa esittelee Corbijnin valokuvia 1970-luvulta 2000-luvulle. Esillä on neljä laajaa sarjaa: Famouz (1975–88), Star Trak (1989–), erityissuosikkini sinisävyinen sarja 33 Still Lives (1997–99) sekä a. somebody -sarja (2001–2002).Loistava näyttely, suosittelen.

Kuvat:
www.corbijn.co.uk

4 kommenttia:

 1. Itse asiassa minulla on sellainen käsitys, että ainoastaan Depeche Moden alkuperäinen video on Corbijnin, ja Coldplayn versio on bändin oma tribuutti Corbijnille?

  Joka tapauksessa näyttely oli vaikuttava. Corbijn onnistuu aina muuttamaan julkkiksen olemusta: kätkemään henkilöllisyyden peittämällä kuvan osittain tai kuvaamalla epätarkasti, tai sitten hän ikäänkuin vähentää julkkiksen egoa sijoittamalla hänet dominoivaan tai uhkaavaan maisemaan, tai kuvaamalla hänet surullisena tai jopa epätoivoisena. Mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 2. Mun on pitänyt koko kesä mennä ko. näyttelyyn... Hyvä kun muistutit! Nyt tuumasta toimeen, kun vielä ehtii.

  VastaaPoista
 3. Monet netistä löytyvät lähteet kertovat Corbijinin olevan Viva la Vidan toisen videon takana, mutta saatat Anna hyvinkin olla oikeassa.

  Virve, opiskelijakortilla pääset muuten halvemmalla ;)

  VastaaPoista
 4. Jeah! Kiva, että sinäkin tykkäsit!

  VastaaPoista