sunnuntai 24. elokuuta 2008

Kerro kerro Google

Googlesta ei ole tullut tiedonhaun synonyymiä sattumalta. Hakukoneiden joukossa Google on vakiinnuttanut ykkösasemansa eikä googlettaminen yleisterminä tunnu olevan enää kenellekään vieras.


Google ei kuitenkaan ole ollut aina se ainoa hakukonepalvelu tiedon etsimiseen. Muistatteko vielä kaupalliset toimijat Yahoon tai Lycosin? Entä Altavistan? 1990-luvulla käytiin varsinaista selainsotaa hakukonepalveluiden keskuudessa.


Vuosituhannen vaihteen jälkeen alettiin puhua Googlesta, jota pidettiin älykkäänä, kevyenä ja helppokäyttöisenä hakukoneena. Googlesta tuntui löytyvän oikeat haut kuin itsestään. Alkujaan nörttipiireissä suositun, keskustelupalstojen, newsien ja ircin kautta tunnetuksi tulleen hakupalvelun tunsi kohta jo tavalliset nettikäyttäjätkin.[cryptic] Googlen hakulogiikka perustuu Pagerank-algoritmiin sekä tekniikoihin, jotka vaikuttavat sivujen löytymiseen eri hakusanoilla ja sivujen järjestämiseen hakutuloksissa. Logiikka vaikuttaa hankalalta, mutta juuri nämä tekniikat ovat nostaneet Googlen muiden hakukoneiden yli. [/cryptic]


Ja miksi ihmeessä tämä kaikki vuodatus Googlen hakutekniikasta? Hakusanat ovat olleet erityisen mielenkiinnon kohteena siitä saakka, kun asensin Analyticsin seuraamaan Aniliiniin kohdistuvaa liikennettä.


”Aniliini blogi, automatka Norjaan, hauvakone, bourgie valaisin” ja jopa ”pakkaatko jotain maitiaisnestettä” -hakusanat voidaan helposti selittää, mutta mitä ihmettä hakusanoilla ”teppo asikainen, yhdysvaltojen sormusten koot” tai ”käkikello liikkeitä” hakeneet ovat mahtaneet Aniliinista etsiä? Jännittävää on ollut myös huomata, että Aniliinissa piipahtaneita löytyy jokaisesta maanosasta Etelämannerta ja Australiaa lukuun ottamatta.Edit: Onkohan muuten Cuilista Googlen haastajaksi? Cuil (lausutaan kuten sana cool) on Googlen ex-työntekijöiden keksintö, jonka hakuindeksi koostuu 120 miljardista web-sivusta. Keksijöidensä mukaan se on kolme kertaa niin suuri kuin Googlen indeksi. Cuilin teknologia ei matki Googlen tapaa hakea sivuja, vaan keskittyy enemmänkin itse sivun sisältöön. Hakutulokset esitellään ”aikakauslehtimäiseen” tyyliin.

Cuil ei ole ainoa Googlen haastaja. Se on kuitenkin ainoa yleishakukone, jonka kehittäjät koostuvat ex-googlelaisista. Taidanpa tehdä vertailevaa tutkimusta aiheeseen liittyen.

Kuvat:
www.borishoppek.de

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti