tiistai 15. heinäkuuta 2008

Hooray, Hooray, It's A Holi-holiday! (TJ3)

Tänä vuonna kesälomaa on odotettu enemmän ja hartaammin kuin koskaan aikaisemmin. Edellisvuosina lomat on pidetty huomattavasti aikaisempana ajankohtana. Mikäpä siinä, kelien puolesta loma-ajankohdan valinta on näyttänyt nappivalinnalta tähän asti, mutta mitä jos samanlainen kolea ja sateinen sää jatkuu seuraavatkin neljä viikkoa? Loma on aina lomaa, oli minkälainen sää tahansa. Myönnettäköön, että kyllä se sää kuitenkin lomafiilikseen ratkaisevasti vaikuttaa.

Nizza (InterRail), kesä 2001

Amsterdam (InterRail), kesä 2001

Kesäloma on pitkään ja hartaasti odotettu vuoden kohokohta. Lomalla on aikaa rentoutua, kerätä voimia ja tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. Nykypäivän kiireisessä elämänrytmissä loman rooli on entistä tärkeämpi – arjen rutiinit hellittävät ja loma saa mielen virkistymään ja elpymään. Lomaan tulee kuitenkin osata varautua oikein, jotta lomaan liittyvät odotukset ja mahdolliset pettymykset otettaan huomioon oikealla tavalla. Ja entäs sitten työhönpaluu loman jälkeen?

Pariisi (InterRail), kesä 2001

Loma kesällä ja erityisesti juhannuksesta aloitettu on muodostunut käytännöksi. Loman alkuun kohdistuu koviakin paineita ja uudenlaiseen lomarytmiin pääseminen voi viedä aikaa. Ei tarvitsekaan herätä töihin varttia yli kuusi eikä muutenkaan kulkea tyypillisesti arjen määräämien aikataulujen mukaisesti. Lomamatka auttaa lomavaihteelle pääsemiseen ja maisemanvaihdos viestittää selkeästi, että nyt on loma.

Rooma, kesä 2005

NYC, syksy 2005

Ajatukset irtautuvat työstä loman aikana ja auttaa rentoutumaan. Rentoutumiseen auttaa myös hakemalla vastapainoa totutuille asioille ja lähtemällä pois arkiympyröistä. Rauhoittuminen on tärkeää ja omaan tahtiin toimiminen edellyttää, että ei tee lomalla pakollisia aikatauluja ja antaa itselleen mahdollisuuden tehdä mitä huvittaa.

Thaimaa, tammikuu 2004, 2005, 2006 ja 2007

Hong Kong, kesä 2007

Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan, niin kesälomakin. Loman loppumiseen voi liittyä haikeutta ja paluu arkeen tuntuu ahdistavalta. Työhön totuttelu vie aikaa ja uuden vuorokausirytmin hakeminen näkyy väsymyksenä loman jälkeisten ensimmäisten työpäivien aikana.

Berliini, syksy 2007

Norja (Road Trip), kesä 2008

Onnistuuko työn ja muun elämän yhteensovittaminen, on kiinni varsin yksinkertaisista asioista. Työelämän ja loman suotuisa tasapaino tekee työssä ponnistelun mielekkääksi ja lomalta palaamisen onnistuneeksi. Levänneenä jaksetaan tehdä työtä ja virkeä työntekijä pystyy kohtaamaan elämän haasteet toimintakykyisenä.

Kambodža, tammikuu 2009

Idea loma-aiheiseen postaukseen tuli Sirkku Kivistön kirjoittamasta kirjasta "Vaihda vapaalle - Lomallelähtijän opas" (Työterveyslaitos, Helsinki 2008). Kuvat taas esittävät niitä matkakohteita, joilla lomilla on tullut käytyä.Kuvien lähde:
www.allposters.com

2 kommenttia:

  1. Nautinnollista ja rentouttavaa lomaa! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Vielä tosiaan kolme päivää pitäisi jaksaa istua toimistolla.

    Tiistaina lähdetään sitten reissunpäälle Norjaan!

    VastaaPoista