keskiviikko 23. heinäkuuta 2008

Ei maan vajoamista seuraavaan 12 tuntiin, kiitos.

Olemme vihdoin päässeet seuraavaan road trip -kohteeseemme, Kiirunaan. Ajomatka Oulusta tänne ja reitin nähtävyydet ovat olleet mielenkiintoisempia kuin ensimmäisellä pätkällä ja niistä pienehköä raportointia ohessa.

Ensimmäinen pysähdysajankohta Ruotsissa valittiin vain ja ainoastaan nimensä mukaan, olihan aikaisemman automme lohkolämmitin samanniminen. 18 000 asukkaan kaupunki Kalix on tunnettu myös mätitahnatehtaistaan. Homma selvä.


Matka jatkui ja eipä kulunut aikaakaan, kun tielle alkoivat hyppiä pohjoisen omat pikkusarvipäät. Bongasimme useampia tiellä hilluvia poroja, mutta tilanteet menivät kuvauksellisesti niin nopeasti ohi, että tässä postauksessa ei aitoja tilannekuvia punakuonoista nähdä.


Onkohan missään yhtä paljon liikenneympyröitä kuin matkalla Kiirunaan? Ajoreitin naispuolisen selostajan ääni ”go round the roundabout” alkaa kuulostaa jo todella tutulta.


Hotellistamme Kiirunassa ei netistä etukäteistietoa juuri herunut, joten odotimme saavamme ihan mitä tahansa. Tai no, hotellin verkkosivuilla ”mikä sinulle on tärkeintä hotellia valitessasi, kauniit sängyt?” ei voi edes arvailla lopputulosta, mutta huoli oli aivan turhaa ja Hotell Kebne osoittautui oikein passeliksi valinnaksi.Kiiruna on varsin mielenkiintoinen tapaus. Kaupunki on erittäin riippuvainen rautamalmin louhinnasta ja Kiirunan keskusta on syntynyt 1900-luvun alussa kaivosten ympärille. Huonompi homma, sillä keskusta tulee vajoamaan kilometrin verran louhimisen takia. Päätös kaupungin siirtämisestä tehtiin vuonna 2004 ja se tehdään vähitellen seuraavan vuosikymmenen aikana. Erikoisinta siirtämisessä on, että rakennuksia, kuten esimerkiksi kaupungintalo ja kirkko, tullaan siirtämään kokonaisina.


Kiirunan vaakuna on kovin miesmäinen.

Huomenna aamulla automatka jatkuu jälleen ja arviolta noin seitsemän tunnin ajomatkan päässä siintää Lofootit.

Kuvat:
www.allposters.com
www.kalix.se
www.kiruna.se

5 kommenttia:

 1. Pitäkää hauskaa! :) Hienoa, että pystyt postailla välillä - juttuja on kiva lukea.

  VastaaPoista
 2. Kiva tosiaan kuulla, miten matka etenee! Harmittaa kun en itse päässyt tänä kesänä kauniiseen Norjaan. Nähtävää varmasti riittää. Nauttikaa!

  VastaaPoista
 3. Kalixista mielestäni nostetaan nyt vähäpätöisempiä asioita esille, kun kaupungin kunniaan oikeasti kuuluu! Kalixissa (suom. Kainuu) tehtiin Suomen sodan aikana Seivin antautumissopimus, ja Kalixjokea(suom. Kainuunjoki) kaavailtiin Ruotsin ja Venäjän välistä rajajokea. Nykyisinhän rajajokena on Tornionjoki, jonka lienette samalla matkalla ylittäneet. Vähällä siis oli, että Suomessa olisi kaksi Kainuuta!

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen tuo Kiirunan tapaus, ja melko hauska vaakuna kaupungilla!

  VastaaPoista
 5. On hienoa, että langaton verkko on toiminut tähän mennessä kaikissa kohteissamme, jopa täällä Lofooteilla! Tämän päivän ajoreissusta luvassa raporttia siis myöhemmin.

  Kalix-kaupungin merkitystä ei pidä yhtään vähätellä, mätitahna on hyvää ja olisimme monet kerrat saaneet jättää ajot ajamatta kovalla pakkasella, jos autossamme ei olisi ollut Kalix-merkkistä lohkolämmitintä.

  VastaaPoista