sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Naisten juttuja ja raparperipiirakkaa

Selailin tänään Johanna Catalanin ja Kirsi Pihan vuonna 2005 kirjoittamaa kirjaa nimeltä Naisen opas. Kirja on kirjoittajiensa mukaan tarkoitettu kaikille, joiden sisällä asuu moderni martta. Moderni martta on utelias, tomera, saa parhaat nautinnot arjesta ja nauraa (itselleen) päivittäin. Kirjaan on koottu jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettuja neuvoja, juttuja ja tilanteita eri elämän alueilta. Heimlichin otteesta juhannusliikenteeseen varautumiseen, kulmakarvojen nyppimisestä unien tulkintaan – kirja kertoo, miten selviytyä nykypäivän tilanteista, siis ihan mistä tahansa tilanteesta.


Ensimmäiseksi, miten tiaraa käytetään. Tiarahan sopii käytettäväksi milloin tahansa. Arkikäytössä kuitenkin suositellaan kopion käyttämistä, perintötiaran katoamisesta tulee suuri suru koko suvulle. Onneksi omassa suvussani ei ole perintötiaraa hukattavana, huoh.


Tiara asetetaan päähän vasta kun kampaus on tehty ja tiara näyttää parhaimmalta kun se on asetettu noin 45 asteen kulmaan. Nimittäin otsalla roikkuva koristus ei sovi kenellekään, ei edes neidoista kauneimmalle.

Kirjassa naista kannustetaan myös huolehtimaan kodista. Esimerkiksi vessan peseminen ei totta tosiaan ole puuhaa ratkiriemukkaimmasta päästä, mutta kuurauksen mukavuus astetta saa hivenen nostettua, jos jääkaapissa odottaa pullo kuohuvaa…


Tähän väliin mainittakoon – aikanaan asuessamme opiskelija-asunnossa ilman nykyaikaisia mukavuuksia kuten astianpesukone, lanseerasin tiskiviski -nimisen innokkeen kannustamaan miestäni tiskaamisessa. Uskokaa tai älkää, toimi erittäin hyvin!

Asenne kotiasioissa on siis tärkein. Jokaisen villakoiran perään ei kannata lähteä juoksemaan, kun voi palkata apua siivoamiseen (mikäli tietenkin talous antaa myöden).


Mm. isoveljen parhaan kaverin kanssa muhinointia pitää oppaan mukaan välttää, kaikista asiaan liittyvistä hyvistä puolista huolimatta. Hän on komea, mutta edelleen veljesi paras kaveri ja siksi ongelma (kuitenkaan pientä kontaktia kesämökin vierasmajassa ei lasketa!).


Kirjassa neuvotaan myös, miten toimia kun kieli on tarttunut kiinni lyhtypylvääseen (väitättekö, ette muka olisi kokeilleet?). Kun kieli on tarttunut lyhtypylvääseen, neuvotaan rauhoittumaan ja siirtymään lähelle lyhtypylvästä. Kieltä ei saa repäistä irti äkkiliikkeellä, vaan jos lähellä on helposti saatavilla lämmintä vettä, valellaan pylvästä vedellä ja irrotetaan kieli varovasti pylväästä. Lopuksi neuvotaan esimerkiksi mukavana sunnuntaipäivän ajanvietteenä viedä lapset retkelle katsomaan paikkaa, jossa äidin kieli jäi aikoinaan kiinni :)


Mainiosta opuksesta löytyy myös helppoja ruokaohjeita, kuten mm. lihakeitto on ruoka, joka valmistuu melkein itsestään - tarvitaan ainoastaan paljon aikaa!

Viimeisenä (muttei suinkaan vähäisimpänä) neuvoja onnistuneelle pitkälle parisuhteelle. Lähes jokaisessa parisuhteessa on samantyyppisiä kommunikaatio-ongelmia tai ongelmia johtuen naisten ja miesten eroavaisuuksista. Tässä muutamia ainesosia pitkän parisuhteen onnistumiselle:

ÄLÄ NALKUTA Sano selvästi mitä haluat, niin miehesikin osaa tulkita sen oikein.


KEHU Mieti hyviä asioita, joita miehesi tekee ja muista kehua niistä.

ÄLÄ KÄYTÄ SANONTAA "MIKS SÄ ET IKINÄ.." Tämä on pitkällä tähtäimellä takuuvarma parisuhteen tappaja.

ÄLÄ OLE MUSTASUKKAINENJos huomaat mustasukkaisuuden piirteitä, katso peiliin. Jos mustasukkaisuuteen on todellinen syy, mieti haluatko elää tällaisessa suhteessa.

ÄLÄ NOLAA MIESTÄSI JULKISESTI kertomalla hänestä noloja vitsejä ystäväpariskunnan seurassa.


IHAILE Kun miehesi makaa sunnuntai-iltapäivällä krapulassa formuloita tuijottaen, mieti miksi ihastuit häneen. Ne syyt ovat todennäköisesti vieläkin olemassa. Ihaile niitä hyviä asioita hänessä ääneen.

ANNA MIEHESI PÄÄTTÄÄ ASIOISTA On tietenkin totta, että tapasi toimia ja tehdä on usein oikeampi. Anna kuitenkin miehesi tehdä asiat omalla tavallaan.

ÄLÄ OLETA MITÄÄN Mies on todentotta yksinkertainen otus. Useimmiten hän on juuri niin suora kuin sanookin olevansa. Älä tiedä miestä paremmin mitä hän tuntee ja ajattelee.


Kokonaisuudessaan opus on loistava, ehdottomasti lukemisen arvoinen! Vaikka uusia kinkkisiä tilanteita tulee ja vastausta kaikkeen ei Naisten oppaasta löydä, on kirja ihan ehdoton opas jokaiselle naiselle. Vinkit ovat totta ja lähteinä käytetty kokemuksen syvää rintaääntä. Suosittelen!


Pisteenä iin päälle pilvisen sunnuntai-iltapäivän iloksi mieheni leipoi raparperipiirakan. Nam!Catani, Johanna & Piha, Kirsi: Naisen opas (Keuruu, 2005)

Kuvien lähde:
www.allposters.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti