lauantai 7. kesäkuuta 2008

Koukussa

Innostus virkkaamista kohtaan alkoi luultavasti joskus kouluaikoina käsityön tunneilla. Muutamia vuosia sitten virkkausinto heräsi uudelleen kun tein pinkistä, valkoisesta ja mustasta isoäidinneliöistä virkatun torkkupeiton. Seuraava projekti jatkui samassa hengessä, kun käytin kaikki äitini ja mummuni lankaloput ja tuloksena syntyi värikäs, retrohenkinen torkkupeitto. Tuo sateenkaaren eri väreissä hehkuva tuotos ei valitettavasti ihan sopinut sisustuksemme henkeen, joten se pääsi paraatipaikalle mökille.


Virkkauksen tarkkaa syntymäajankohtaa ei tiedetä, mutta ensimmäinen virkkuuohje ilmestyi hollantilaisessa aikakauslehdessä 1800-luvun alkupuolella. Sekä naistenlehdissä julkaistujen hienojen mallien ja hyvinkirjoitettujen ohjeiden että viktoriaanisten naisten lisääntyneen vapaa-ajan seurauksena virkkaamisesta tuli myöhemmin samalla vuosisadalla naisten keskuudessa intohimoinen ajanviettotapa. Nykypäivänä virkkaaminen on palanut kuvioihin ilmestyen muotiin, joka hyödyntää käsityön aikaisempaa muotoa monimutkaisista pitsimäisistä topeista hippivuosien yksinkertaisiin paitoihin ja huiveihin.

Ruotsalainen Camilla Engman on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka pitää myös virkkaamisesta. Blogissaan Camilla kertoo kaikesta mitä tekee - kirjoituksensa aivan ihanilla otoksilla kuvittaen! Näitä suloisia nalleja ja pupuja Camilla on tehnyt useita ja kun hänen kotonaan alkoi tulla ahdasta, alkoi hän myydä pehmoleluja kotisivuillaan. Nallet ja puput näyttävätkin kaikki löytäneet jo uusiin koteihinsa!

Virkkaustaitoinen voi tehdä nallensa tai pupunsa itse, nimittäin Debbie Stollerin Stitch 'n Bitch - virkkaajan käsikirjasta löytyy oikein selkeäkieliset ohjeet. Uskalla aloittaa :)

Kuvien lähde:
www.camillaengman.com

4 kommenttia:

 1. Vaikka olen itse täysi tumpelo käsitöissä, osaan arvostaa toisten taitoja. Nuo virkatut nallet ja pikku puput ovat valloittavia!

  VastaaPoista
 2. mirka: Ajattelin kesälomalla kokeilla tuommoisen nallen virkkaamista, kerron sitten myöhemmin miten kävi!

  VastaaPoista
 3. Mun puikoista on useiden vuosien ajan syntynyt vaan ja ainoastaan pipoja. Siskon pojilla on pipo joka lähtöön! Pari vuotta sitten löysin myös koukun ja virkatenkin on syntynyt jo useita pipoja. Toi sun virkattu neliö näyttää hienolta ja peittoon sais tosiaan koottua kaikki vanhat lankojen jämät. Oisko sulla hyvää ohjetta? Pilvi

  VastaaPoista
 4. pilvi: Noita neliöitä on äärettömän helppo tehdä! Taisin ekan ohjeen löytää netistä, mutta voin näyttää livenä miten homma toimii :)

  VastaaPoista