torstai 26. kesäkuuta 2008

Back to the 70's

1970-luku kiehtoo minua suuresti niin sisustuksen, muodin kuin musiikinkin osalta. Sitä oli kaikkialla: maaleissa, tapeteissa, kaakeleissa, kodinkoneissa, kalusteissa ja varsinkin vaatteissa. Nimittäin ruskeaa.


1970-luvun sisustus suosi murrettuja värejä, ruskeaa ja vihreää. Ruskea on reilu ja rauhallinen väri - toisaalta värillä on myös ahdistavuuteen vivahtava vaikutus. Talonpoikainen perinne ja mäntytyyli räsymattoineen oli 1970-luvun tyyliä, jota sekoitettiin suosituksi tulleisiin muovimateriaaleihin.Muodissa 1970-luku oli monien tyylien aikaa, vaikka vuosikymmenen puoliväliin saakka lama vaikutti muotiin. Pukeutuminen muuttui yksinkertaisemmaksi ja eksoottinen koristeellisuus väistyi. Muotia olivat arkisuus, suorat housut, niukkalinjaiset hameet ja sileäpintaiset puvut. Lamasta selviytyminen näkyi vuosikymmenen lopun hartialinjojen leveytymisenä. Ja jälleen ruskea oli suosikkiväri myös pukeutumisessa.


Hiustyyli pyrki luonnollisuuteen. 1970-luvun jälkipuolella kaikilla oli permanentti, sillä disko-tyyli vaati ehdottomasti kiharoita. Ilmava kampaus oli kiharrettu, Charlien enkeleiden tyyliin myös urheilulliseen pukeutumiseen yhteensopiva.


Populaarimusiikki 1970-luvulla ei ollut enää viihdettä vaan identiteettiä vahvistavaa ja rakentavaa toimintaa. Äänilevyjen kokonaismyynti kasvoi merkittävästi 1970-luvulla ja myyntiä vauhditti kotimaisten äänitteiden paraneminen. Mainonnan ohella jukeboxit olivat tehokkaita musiikinlevittämiskanavia.


Peilipallon alla tanssiva pitkätukka oli yksi vuosikymmenen tunnushahmoista. Suomen ensimmäinen diskoteekki avattiin 1966 Kulosaaren Casinolla, josta se siirtyi Kalastajatorpalle. Sisään pääsi ilman kravattia, mutta pikkutakki vaadittiin.


Suurin juttu oli kuitenkin festivaalit, joita Suomessakin alettiin järjestää kesäisin. Turun Ruissalon festivaali kesällä 1970 oli ensimmäinen ja legendaarinen. Rauha ja rakkaus eivät kuitenkaan riittäneet kaikille ja punk rantautui Suomeen vuoden 1977 (hyvä vuosi!) vaiheilla. Olennaista punkin rantautumiselle oli yhteiskunnan arvojen haastaminen ja niille haistattaminen.

Nykypäivänä 1970-luvulla syntyneet vanhemmat haluavat pukea lapsosensa ruskeankeltaisiin retropöksyihin. Kodinsisustuksessa näkyy voimakkaat tummat sävyt, samoin suurikuvioiset tapetit. Myös vaatteiden kuoseissa leikitellään jälleen 1970-luvun väreillä.
Kuvat:
www.benetton.com
www.berting.nl/seventies

2 kommenttia:

  1. Yeah! Minuakin on aina kiinnostanut 1960- ja 1970-luvut, erityisesti kyseisen aikakauden vaatteet ja musiikki. Sen ajan sisustuksesta en tosin ole koskaan innostunut... Päin vastoin. :b

    VastaaPoista
  2. mirka: Seitkytluvun sisustus on "kamaluudessaan" niin kiehtovaa! Se toimii mielestäni pikkujutuissa sekoitettuna muunlaisiin sisustussuuntauksiin.

    VastaaPoista